SZKOLENIA KOMLOGO
kojr korp korp - programy terapii kold kold - programy terapii kold koze kojd kosf kogs metoda strukturalna Nauka czytania - od sylaby do zdania Mówić z sensem
DIAGNOZA KOMLOGO

Kalendarz wydarzeń

Diagnostyka i terapia zaburzeń mikroflory jelitowej u dzieci ze spektrum autyzmu. Dietetyczne i biomedyczne wspomaganie rozwoju mowy  
Sobota, 5.10.2019, 10:00 - 16:00
Odsłon : 152  

 

Temat:

Diagnostyka i terapia zaburzeń mikroflory jelitowej u dzieci ze spektrum autyzmu. Dietetyczne i biomedyczne wspomaganie rozwoju mowy

Prowadzący:

dr Anna Romaniuk

Forma:

szkolenie

Termin:

5.10.2019

Godziny zajęć:

10.00-16.00

Miejsce :

Poznań

Cena:

300zł

Organizator:

autyzm.info oraz Centrum Terapeutyczne OD GŁOWY DO MOWY

www.autyzm.info

info@autyzm.info

tel. 510 28 28 38

 

Celem szkolenia jest zapoznanie uczestników z rolą flory jelitowej i jej zaburzeń w rozwoju mowy u dzieci z całościowymi zaburzeniami rozwoju. Omówiona zostanie rola dietetycznego i biomedycznego wsparcia w terapii. Uczestnicy poznają dostępne metody diagnostyki dysbiozy jelitowej i diety najczęściej stosowane u dzieci ze spektrum autyzmu wspomagające rozwój mowy.

Na szkolenie zapraszamy wszystkie zainteresowane osoby, m.in. rodziców, logopedów i neurologopedów, nauczycieli, studentów, terapeutów pracujących z dziećmi z zaburzeniami ze spektrum autyzmu.

 

Prowadząca: dr Anna Romaniuk – mikrobiolog, immunolog, psychodietetyk; doktorat z immunologii obroniła w Centrum Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej PAN, gdzie kontynuowała karierę naukową. Obecnie współpracuje z CMDiK PAN oraz z Instytutem Mikroekologii i Warszawskim Uniwersytetem Medycznym. Jest współautorem pierwszych edycji podręcznika „Immunologia” pod redakcją Prof. Marka Jakóbisiaka. Stosuje holistyczne podejście do zaburzeń układu odpornościowego i procesów neurodegradacyjnych, uwzględniając procesy metylacyjne i zaburzenia flory jelitowej. Prowadzi Coaching dietetyczny dla dzieci ze spectrum autyzmu i chorych z zburzeniami układu odpornościowego takich jak choroby autoimmunizacyjne, alergie i atopowe.

 

W programie szkolenia:

1. Zaburzenia mikroflory jelitowej w chorobach spektrum autystycznego.

  • Dyzbioza jelitowa a rozwój chorób neurodegradacyjnych,
  • Grzybica jelit a szczawiany,
  • Rozrost Clostridium spp. a metabolizm dopaminy,
  • Badania mikroflory jelitowej – omówienie przykładowych wyników,
  • Zasady opracowania indywidualnej terapii mikrobiologicznej,
  • Polimorfizmy genów FUT2, MPO, CAT, PON1 w ocenie ryzyka dysbiozy jelitowej,
  • Synergistyczne działanie eliminacji alergenów IgG zależnych i terapii mikrobiologicznej w leczeniu dysbiozy jelitowe

2.  Zaburzenia detoksykacji.

  • Fazy detoksykacji,
  • Polimorfizmy genów detoksykacji,
  • Toksyny organiczne (akrylamid, pestycydy, styren),
  • Metale ciężkie,
  • Toksyny pleśni,
  • Zaburzenia transsulfuracji – dieta niskothiolowa,
  • Zaburzenia detoksu alkoholu i aldehydu octowego – dieta eliminująca węglowodany SC

3. Zaburzenia metylacji, a rozwój mowy.

  • Polimorfizm genu MTHFR a hipotonia mięśniowa,
  • Dieta stosowana w mutacjach MTHFR,
  • Fortyfikacja żywności kwasem foliowym – kontrowersje,
  • Zasady dobierania wsparcia metylacyjnego na podstawie genów COMT V158M, VDR Taq i FOLR,
  • Badania pomagające określić zaburzenia metylacji,
  • Testy pozwalające określić hypo i hypermetylacja – rodzaje diet

4. Równowaga Glutaminian – GABA,

  • Rola zaburzonej równowagi glutaminian – GABA w rozwoju mowy,
  • Polimorfizmy genów GAD1, GABRA,
  • Zaburzenia szlaków rozkładu tryptofanu – patologia związana z nadmiarem kwasu chinolinowego,
  • Dieta eliminująca ekscytotoksyny,
  • Suplementacja wyrównująca zaburzenia glutaminian GABA.

5. Rodzaje diet stosowanych w zaburzeniach spektrum autyzmu – zasady dobierania i statystyki efektywności.

  • Dieta ograniczająca opiaty,
  • Dieta antygrzybicza,
  • Dieta ograniczająca ekscytotoksyny,
  • Niedobory enzymatyczne wskazanie dietetyczne i suplementacyjne (laktoza, histamina, fruktoza),
  • Niedobory aminokwasów – przyczyny i zasady suplementacji,
  • Stosowanie enzymów trawiennych w tym DPPIV – kiedy i jak długo?
  • Nietolerancje niklu,
  • Nietolerancja salicylanów – dieta Feingolda,
  • Nietolerancja fenoli – metody diagnostyczne – dieta i inne środki zaradcze,
  • Dieta niskoszczawianowa – diagnostyka i suplementacja,
  • Dieta GAPS i SCD wady i zalety,
  • Jedzenie wybiórcze – przyczyny.

6. Nutrigenomika – dieta oparta na badaniach polimorfizmów genów metylacyjnych.

  • Polimorfizm pojedynczych nukleotydów SNP – definicja,
  • Możliwości diagnostyczne SNP – przegląd dostępnych badań,
  • Co to jest panel metylacyjny?,
  • Nutrigenomika – dieta oparta na SNP,
  • Rola mutacji MTHFR, CBS, SULT1A1, COMT, MAO, BMCO1 itp. w ustalaniu diety dla dzieci z zaburzeniami spektrum autyzmu.

 

Zapisy: http://autyzm.info/szkolenie/7947/

 

Czas trwania szkolenia: 8h dydaktycznych

Miejsce: Biurowiec OMEGA ul. J. H. Dąbrowskiego 79A, 60-529 Poznań

W cenie szkolenia: zaświadczenie uczestnictwa, materiały szkoleniowe, poczęstunek w czasie przerw kawowych.

 

Miejsce Poznań
Kontakt e-mail: info@autyzm.info, tel.: 510 28 28 38