Wprowadzanie zmian w diecie jako czynnik wspomagający terapię dzieci z autyzmem i innymi zaburzeniami rozwojowymi |
|
|
|
Sobota, 13.05.2017, 10:00 - 18:00
|
|
Odsłon : 256 |
|
|
Temat:
|
Wprowadzanie zmian w diecie jako czynnik wspomagający terapię dzieci z autyzmem i innymi zaburzeniami rozwojowymi
|
Prowadzący:
|
Ewa Jagodzińska – dietetyk medyczny, dziecięcy
|
Forma:
|
szkolenie
|
Termin:
|
13.05.2017r.
|
Godziny zajęć:
|
10.00-18.00 [sobota]
|
Miejsce :
|
Tychy, ul. Husarii Polskiej 1b, Centrum Terapeutyczno-Edukacyjne INTEGRA
|
Cena:
|
250zł
|
Organizator:
|
Centrum Terapeutyczno-Edukacyjne INTEGRA
www.integra.edu.pll
pomoc@integra.edu.pl
728 913 118
|
Program:
- Percepcja zjawiska autyzmu.
• Wpływ sposobu żywienia na rozwój umysłowy i fizyczny dziecka.
• Wpływ problemów pochodzenia sensorycznego na wybiórczość żywieniową, wpływ na samoregulację dziecka, procedury radzenia sobie z trudnościami.
• Specyfika zachowań żywieniowych osób z autyzmem- złożone uwarunkowania wyborów żywieniowych.
• Wpływ codziennej diety na zdrowie i funkcjonowanie dziecka z autyzmem.
• Umiejętny dobór badań oraz sposobu żywienia (indywidualność zaleceń)
- stan zapalny jelit
- alergie, nadwrażliwości i nietolerancje pokarmowe
- celiakia, nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
• Najczęściej proponowane zmiany w sposobie żywienia osób z autyzmem.
• Możliwy wpływ wybranych substancji dodatkowych na funkcjonowanie dziecka.
• Wspomaganie suplementacyjne diety u osób z autyzmem- czy zawsze istnieje taka konieczność.
• Zasadność wprowadzenia dostosowanego do indywidualnych potrzeb postępowania dietetycznego- korzyści.
• Studium przypadku.
• Podsumowanie, Dyskusja
Osoby prowadzące: Ewa Jagodzińska - dietetyk medyczny,
wykładowca Wyższej Szkoły Rehabilitacji. Należy do Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, jak również Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.Posiada bogate doświadczenie w pracy z dziećmi i ich rodzicami, gdyż na co dzień pracuje m.in. w Szpitalu Dziecięcym w Dziekanowie Leśnym. Jest ekspertem portali internetowych poświęconych zdrowiu, jak również autorką wielu publikacji dotyczących prawidłowego żywienia dzieci oraz diety w zaburzeniach rozwojowych, wypowiadała się dla Newsweek Polska i Metro (Agora), brała udział w audycjach radiowych (Radio WAWA, Radio Kraków oraz Art Radia Bogatynia) telewizyjnych. Wykłady prowadziła podczas: Congressus Dietetica 2015, Sympozjum szkoleniowego „Nietypowe przyczyny trudnych zachowań u dzieci i młodzieży”, Konferencji Naukowa “Współczesne oblicze autyzmu- diagnoza, terapia, leczenie”, III Ogólnopolskiego Forum Autyzmu „Autyzm nie musi być wyrokiem- współczesne metody diagnozy, terapii i leczenia”, II Ogólnopolskiego Forum Autyzmu „Diagnoza to zaledwie początek- o potrzebie systemowych rozwiązań terapeutycznych, edukacyjnych i społecznych dla dzieci z autyzmem”, I Międzynarodowej Konferencji “Leczenie dziecka z autyzmem-zintegrowane podejście”, Konferencji Naukowej „Współczesne oblicze autyzmu- diagnoza, leczenie, terapia”. Prowadzi liczne warsztaty dla pedagogów, psychologów z rodziców z zakresu wprowadzania zmian w diecie dzieci z autyzmem, Zespołem Aspergera czy ADHD.
Aleksandra Światowska – certyfikowany terapeuta integracji sensorycznej, pedagog, terapeuta i diagnosta pedagogiczny. Członek Polskiego Towarzystwa Integracji Sensorycznej, certyfikowany terapeuta st.1 Grow Through Play, GPS – System Rozwoju Poprzez Zabawę, podejście oparte na relacjach.
Autorka publikacji dla dzieci z ADHD oraz materiałów pomagających rodzicom dzieci z SPD i ASD w opracowaniu procedur samoregulacji „Podejmij wyzwanie. Materiały do określenia trudności w sferze przetwarzania sensorycznego bodźców dla dzieci, rodziców, terapeutów i nauczycieli". Współpracuje z Centrum Integracji Sensorycznej przy Wyższej Szkole Edukacja w Sporcie w Warszawie jako wykładowca. Prowadzi szkolenia dla rodziców i specjalistów z zakresu zaburzeń przetwarzania sensorycznego dzieci.
|
Miejsce Tychy |
Kontakt e-mail: pomoc@integra.edu.pl, tel. 728 913 118 |
|