SZKOLENIA KOMLOGO
korp korp - programy terapii kold kold - programy terapii kold koze kojd kosf kogs metoda strukturalna Nauka czytania - od sylaby do zdania Mówić z sensem
DIAGNOZA KOMLOGO

Kalendarz wydarzeń

Dysfagia w neonatologii i pediatrii  
Od Sobota, 4.01.2020 -  09:00
Do Niedziela, 5.01.2020 - 14:00
Odsłon : 149  

Temat:

Dysfagia w neonatologii i pediatrii

Prowadzący:

mgr Anna Karaś

Forma:

szkolenie

Termin:

04-05.01.2020

Godziny zajęć:

09.00-16.00 [sobota]

09.00-14.00 [niedziela]

Miejsce:

Warszawa

Cena:

380 zł

Organizator:

Centrum Kształcenia "Dobra Kadra"

www.dobrakadra.edu.pl

szkolenia@dobrakadra.edu.pl

22/403-69-88

 

 

Dla kogo przeznaczone jest szkolenie?

Neurologopedzi, logopedzi, fizjoterapeci, doradcy laktacyjni, położne, pediatrzy.

 

Tematyka:

1.Dysfagia – zaburzenia karmienia, jedzenia i połykania

- Schemat jedzenia i połykania w okresie noworodkowym, niemowlęcym
i poniemowlęcym.

- Lęk przed jedzeniem: neofobia żywieniowa, jadłowstręt psychiczny i inne.

  1. 2. Od jedzenia do mówienia i rozwoju innych funkcji poznawczych:

- Pozycjonowanie Pacjenta

- Bardzo ważna rola oddychania i jego wpływ na połykanie/karmienie/jedzenie

- Problemy z oddychaniem fizjologicznym – słów kilka o rurkach tracheostomijnych
i wentylacji mechanicznej, a także o dekaniulacji

- Objawy dysfunkcji w obszarze ustno – twarzowym (podniebienie, wędzidełko podjęzykowe i podwargowe, język, wargi, szczęka, napięcie mięśniowe)

- Zaburzenia miofunkcjonalne.

  1. 3. Odruchy oralne – typy, charakterystyka i badanie.
  2. Ssanie:

- Odżywcze i nie – odżywcze

- Wzorce ssania i ich charakterystyka

- Ryzyko zaburzeń ssania

- Koordynacja triady: ssanie – oddychanie – połykanie.

  1. Terapia karmienia i połykania:

- Pierś

- Butelka

- Smoczek

- Łyżeczka

- Kubek

- Inne

- Alternatywne sposoby żywienia: sonda donosowa, PEG, jejunostomia.

  1. Żucie i gryzienie:

- Rola szczęki, napięcia mięśniowego, mięśni biorących udział w gryzieniu i żuciu

- Nauka gryzienia z wykorzystaniem różnych faktur, konsystencji, smaków

- Wady zgryzu – rodzaje, charakterystyka, krótko o regulatorach MFS

 - Problemy dotykowe i sensoryczne.

  1. Higiena jamy ustnej – dlaczego jest tak ważna.
  2. Dysfagia a integracja sensoryczno – motoryczna.

 

Podczas szkolenia zostaną przedstawione podstawy teoretyczne oraz ćwiczenia praktyczne. Obowiązuje wygodny strój, dobry humor oraz chłonny umysł

 

Miejsce Warszawa
Kontakt e-mail: szkolenia@dobrakadra.edu.pl, tel.: 22/403-69-88