SZKOLENIA KOMLOGO
korp korp - programy terapii kold kold - programy terapii kold koze kojd kosf kogs metoda strukturalna Nauka czytania - od sylaby do zdania Mówić z sensem
DIAGNOZA KOMLOGO

Kalendarz wydarzeń

Wprowadzenie do treningu jedzenia i karmienia  
Sobota, 29.06.2019, 09:00 - 15:00
Odsłon : 472  

 

                

Temat:

Wprowadzenie do treningu jedzenia i karmienia

Prowadzący:

   
 

mgr Katarzyna Czechowicz-Gołaszewska

         

Forma:

szkolenie

Termin:

29.06.2019

Godziny zajęć:

09.00-15.00 [sobota]

Miejsce :

Warszawa

Cena:

250 zł

Organizator:

Centrum Kształcenia "Dobra Kadra"

www.dobrakadra.edu.pl

szkolenia@dobrakadra.edu.pl

22/403-69-88

Dla kogo przeznaczone jest szkolenie?

Logopedzi, pedagodzy specjalni, psycholodzy, terapeuci autyzmu, nauczyciele przedszkoli i szkół  wszystkich typów (zwłaszcza osoby rozpoczynające pracę)

Cel szkolenia: przypomnienie/ utrwalenie wiadomości dotyczących anatomii (zwłaszcza w obrębie twarzoczaszki), omówienie zależności pomiędzy rozwojem mowy, rozwojem fizycznym a funkcjami pokarmowymi, zapoznanie z klasyfikacjami zaburzeń oraz możliwościami wspomagania procesu jedzenia i karmienia u osób z niepełnosprawnościami różnego typu

Program:

  1. Motoryka ustno-twarzowa i jej organizacja
  2. Anatomia twarzoczaszki
  3. Kształtowanie mowy dziecka a umiejętność jedzenia:

- ssanie

- połykanie

- oddychanie

- gryzienie

- żucie

  1. Zależność między rozwojem mowy, rozwojem fizycznym a funkcjami pokarmowymi w odniesieniu do normy i różnego typu niepełnosprawności (zespoły genetyczne, autyzm, niepełnosprawność intelektualna, sprzężenia)
  2. Klasyfikacje zaburzeń karmienia.
  3. Zaburzenia karmienia w odróżnieniu od zaburzeń odżywiania
  4. Przyczyny nieprawidłowych reakcji przy karmieniu
  5. Błędy popełniane przez rodziców i opiekunów
  6. Wspomaganie procesu karmienia – ćwiczenia praktyczne:

- pozycjonowanie

- stymulacja do otwarcia buzi

- wspomaganie procesu żucia

- wspomaganie procesu połykania

- postępowanie przy wygórowanej aktywności kąsania

 Metody pracy:

- wykład/prezentacja multimedialna

- film

- dyskusja

- ćwiczenia praktyczne

- analiza studium przypadku

Każdy uczestnik powinien posiadać:
-swobodny strój
-duży jogurt bez kawałków owoców
-jabłko /pokrojone w kostkę 1cmx1cm/
-kilka chrupek kukurydzianych
-kromkę chleba
-wodę /mała butelka/

 

Miejsce Warszawa
Kontakt e-mail: szkolenia@dobrakadra.edu.pl, tel.: 22/403-69-88