SZKOLENIA KOMLOGO
korp korp - programy terapii kold kold - programy terapii kold koze kojd kosf kogs metoda strukturalna Nauka czytania - od sylaby do zdania Mówić z sensem
DIAGNOZA KOMLOGO

Kalendarz wydarzeń

Leczenie dietetyczne w zaburzeniach ze spektrum autyzmu  
Sobota, 27.09.2014, 08:00 - 17:00
Odsłon : 824  

Termin: 27.09.2014r., godz. 10.00-15.00.

Koszt: 220 zł/os.

Organizator: Firma Szkoleniowo-Terapeutyczna ,,Alternatywa" Justyna Gotthardt, www.alternatywa-szkolenia.pl, Justyna Gotthardt nr tel. 505 778 442.

Prowadząca: dr Anna Romaniuk, mikrobiolog, immunolog, psychodietetyk, wykładała Immunologię na WUM, współautorka podręcznika akademickiego z Immunologii, wieloletni pracownik naukowy CMDiK PAN, prowadzi Coaching Dietetyczny. Specjalizuje się: diagnostyka i terapia zaburzeń mikroflory jelitowej w chorobach autoimmunologicznych; diagnostyka dysbiozy jelitowej u dzieci autystycznych – terapia mikrobiologiczna – ustalanie indywidualnej diety; alergie pokarmowe, nietolerancje histaminy, salicylanów i niklu, atopowe zapalenie skóry; diagnostyka i terapia kandydozy.

 

Dla kogo przeznaczone jest szkolenie: szkolenie przeznaczone jest dla rodziców, studentów oraz osób prowadzących terapię osób autystycznych.

Tematyka:

Zaburzenia mikroflory jelitowej w autyzmie jako przyczyna zwiększonej przepuszczalności jelitowej (leaky gut syndrom).

Eliminacja glutenu, kazeiny, soi – teoria opioidowa.

Alergia opóźniona a stan jelit.

Nadwrażliwości pokarmowe (opóźnione alergie pokarmowe), mechanizm powstawania.

Ewentualne powiązanie pomiędzy alergią pokarmową a autyzmem.

Sposoby radzenia sobie z dietą.

Zamienniki dietetyczne.

Program warsztatów:

Współczesne teorie na temat etiologii zachorowań ze spektrum autyzmu.

Teoria jelitowa (Leaky Gut Syndrom)

Teoria immunologiczna (Maternal Immune Activation)

Eliminacja glutenu, kazeiny, soi.

Teoria opioidowa.

Rola bariery krew - mózg.

Ocena przepuszczalności jelitowej i mózgowej na podstawie stężenia zonuliny.

Badanie stężenia peptydów w moczu.

Rola diety w leczeniu zaburzeń spektrum autyzmu – czas trwania i restrykcyjność.

Alergia opóźniona (IgG – zależna) w teorii.

Występowanie alergii opóźnionej w zaburzeniach ze spektrum autyzmu.

Definicja alergii opóźnionej i częstość jej występowania.

Patomechanizm rozwoju alergii IgG –zależnej.

Czynniki predysponujące do rozwoju alergii IgG – zależnej.

Występowanie alergii opóźnionej w różnych jednostkach chorobowych i skuteczność diety w eliminacji/ łagodzeniu objawów alergii.

Metody leczenia opóźnionej alergii pokarmowej – dieta i metody wspomagające.

Alergia opóźniona w praktyce: Dieta eliminacyjno - rotacyjna w oparciu o badanie alergii opóźnionej.

Jak wygląda dieta oparta o wyniki badania nietolerancji pokarmowych.

Zasady wdrażania diety.

Omówienie przykładowych wyników.

Grupy alergizujących produktów.

Pułapki spożywcze w diecie alergika.

Metody motywowania do wdrożenia i utrzymania diety.

Praktyczne wskazówki podczas ustalania diety.

Zaburzenia mikroflory jelitowej w chorobach spektrum autystycznego.

Dysbioza jelitowa jako jedna z przyczyn chorób neurodegradacyjnych.

Współistnienie dysbiozy bakteryjnej i grzybiczej przewodu pokarmowego w chorobach spektrum autystycznego, rola szczawianów.

Badanie ilościowe i jakościowe mikroflory jelitowej. Wskazania do przeprowadzenia badania i schemat leczenia.

Omówienie przykładowych wyników.

Zasady opracowania i wdrożenia indywidualnej terapii mikrobiologicznej.

Rodzaje probiotyków, sposoby oceny dostępnych na rynku preparatów.

Rodzaje diet stosowanych w zaburzeniach spektrum autyzmu – zasady dobierania i statystyki efektywności.

Rodzaje dysbioz jelitowych jako podstawa do opracowania diety.

Niedobory enzymatyczne wskazanie dietetyczne (laktoza, histamina)

Nietolerancje niklu, salicylanów case study.

Niedobory aminokwasów – zasady suplementacji.

Kompleksowe podejście do ustalania diety w zaburzeniach spektrum autyzmu.

Wczesne wskazania do konsultacji biomedycznej – rola ośrodków terapeutycznych.

 
Miejsce Puławy
Kontakt E-mail: justynagotthardt@wp.plt, tel.: 505 778 442