SZKOLENIA KOMLOGO
kojr korp korp - programy terapii kold kold - programy terapii kold koze kojd kosf kogs metoda strukturalna Nauka czytania - od sylaby do zdania Mówić z sensem
DIAGNOZA KOMLOGO

Kalendarz wydarzeń

Karmienie dziecka z mózgowym porażeniem dziecięcym  
Sobota, 7.06.2014, 09:00 - 16:00
Odsłon : 760  

Temat:

Karmienie dziecka z mózgowym porażeniem dziecięcym

Prowadzący:

dr Marta Szmaj

Forma:

Warsztaty szkoleniowe

Termin:

07.06.2014

Godziny zajęć:

 

Miejsce :

6-go Sierpnia 1/3 Łódź

Cena:

250 zł

Ilość uczestników

 25 osób (decyduje kolejność zgłoszeń)

Opłata obejmuje

zaświadczenie ukończenia szkolenia, materiały szkoleniowe, konsultacje, catering podczas przerw kawowych,

organizator nie zapewnia noclegów

Organizator

Łódzkie Centrum Szkoleniowe www.lcs.edu.pl

 

Adresaci szkolenia:
szkolenie kierowane jest do logopedów, neurologopedów, pedagogów specjalnych, terapeutów dzieci niepełnosprawnych, fizjoterapeutów, rodziców, opiekunów i innych osób zainteresowanych pomocą dziecku z MPDz;

Program szkolenia:

1. Wprowadzenie do zagadnienia /90 min/

- Problem karmienia i jedzenia dzieci z MPDz
- Niepowodzenia w terapii logopedycznej
- Sukcesy w terapii logopedycznej
- Rola rodziny w terapii logopedycznej

2. Ćwiczenia - pozycjonowanie (przykłady nagrań video i zdjęć) - /45 min/

- Karmienie na kolanach
- Karmienie przy stoliku
- Karmienie na podłodze – adaptacja stolików
- Karmienie na krześle
- Pozycjonowanie dziecka ze szczególnymi potrzebami

3. Ćwiczenia – karmienie/jedzenie /90 min/

- Rodzaj podawanych pokarmów
- Umiejętność jedzenia vs. konsystencje, faktury, naczynia
- Przygotowanie posiłków zagęszczacze

Zakres omawianych zagadnień:

  • Karmienie łyżeczką
  • Przeżuwanie
  • Gryzienie
  • Połykanie
  • Ślinienie
  • Zadławienie
  • Wymioty
  • Problemy z zachowaniem podczas posiłku
  • Płukanie jamy ustnej
  • Samodzielne jedzenie
  • Akcesoria do karmienia – łyżeczki
  • Akcesoria do karmienia – talerzyki i miseczki
  • Nauka samodzielnego jedzenia
  • Zdobywanie umiejętności w porze posiłku

.

4. Ćwiczenia – pojenie/picie /90 min/

- Rodzaj podawanych płynów
- Umiejętność picia vs. konsystencje, smaki, temperatura, naczynia

Zakres omawianych zagadnień:

  • Pojenie z kubeczka
  • Akcesoria do pojenia
  • Pojenie/samodzielne picie ze słomki

.
5. Podsumowanie /30 min/

6. Pytania/dyskusja /30 min/

Każdy uczestnik powinien przywieźć ze sobą:
1. Wygodny ubiór – część ćwiczeń na podłodze
2. Różne rodzaje łyżek
3. Różne rodzaje kubków
4. Miskę lub głęboki talerz
5. Wodę mineralną niegazowaną 1-1,5 litra
6. Kisiel lub budyń 2 op. GORĄCY KUBEK – smak wg. uznania
7. Rzadki jogurt, bez owoców 1op.
8. Serek waniliowy 1op.
9. Mały soczek w kartoniku ze słomką
10. Słomkę
11. Pieluchę tetrową
12. Mokre chusteczki lub ręcznik papierowy – do własnej higieny twarzy
13. Rękawiczki 2 pary – gumowe lub lateksowe wg. uznania
14. Gotowaną marchew 1 sztuka
15. Banan 1 sztuka
16. Jabłko obrane ½
17. Pomarańcz obrana ½
18. Widelec i nóż
19. 2 biszkopty
20. 2 krakersy
21. 1 kromka chleba – tradycyjnego

Miejsce Łódź
Kontakt e-mail: szkolenia@lcs.edu.pl, tel: 606 438 810
Osoba odpowiedzialna: Paweł Otto