Adresaci szkolenia:
szkolenie kierowane jest do logopedów, neurologopedów, pedagogów specjalnych, terapeutów dzieci niepełnosprawnych, fizjoterapeutów, rodziców, opiekunów i innych osób zainteresowanych pomocą dziecku z MPDz;
Program szkolenia:
1. Wprowadzenie do zagadnienia /90 min/
- Problem karmienia i jedzenia dzieci z MPDz
- Niepowodzenia w terapii logopedycznej
- Sukcesy w terapii logopedycznej
- Rola rodziny w terapii logopedycznej
2. Ćwiczenia - pozycjonowanie (przykłady nagrań video i zdjęć) - /45 min/
- Karmienie na kolanach
- Karmienie przy stoliku
- Karmienie na podłodze – adaptacja stolików
- Karmienie na krześle
- Pozycjonowanie dziecka ze szczególnymi potrzebami
3. Ćwiczenia – karmienie/jedzenie /90 min/
- Rodzaj podawanych pokarmów
- Umiejętność jedzenia vs. konsystencje, faktury, naczynia
- Przygotowanie posiłków zagęszczacze
Zakres omawianych zagadnień:
- Karmienie łyżeczką
- Przeżuwanie
- Gryzienie
- Połykanie
- Ślinienie
- Zadławienie
- Wymioty
- Problemy z zachowaniem podczas posiłku
- Płukanie jamy ustnej
- Samodzielne jedzenie
- Akcesoria do karmienia – łyżeczki
- Akcesoria do karmienia – talerzyki i miseczki
- Nauka samodzielnego jedzenia
- Zdobywanie umiejętności w porze posiłku
.
4. Ćwiczenia – pojenie/picie /90 min/
- Rodzaj podawanych płynów
- Umiejętność picia vs. konsystencje, smaki, temperatura, naczynia
Zakres omawianych zagadnień:
- Pojenie z kubeczka
- Akcesoria do pojenia
- Pojenie/samodzielne picie ze słomki
.
5. Podsumowanie /30 min/
6. Pytania/dyskusja /30 min/
Każdy uczestnik powinien przywieźć ze sobą:
1. Wygodny ubiór – część ćwiczeń na podłodze
2. Różne rodzaje łyżek
3. Różne rodzaje kubków
4. Miskę lub głęboki talerz
5. Wodę mineralną niegazowaną 1-1,5 litra
6. Kisiel lub budyń 2 op. GORĄCY KUBEK – smak wg. uznania
7. Rzadki jogurt, bez owoców 1op.
8. Serek waniliowy 1op.
9. Mały soczek w kartoniku ze słomką
10. Słomkę
11. Pieluchę tetrową
12. Mokre chusteczki lub ręcznik papierowy – do własnej higieny twarzy
13. Rękawiczki 2 pary – gumowe lub lateksowe wg. uznania
14. Gotowaną marchew 1 sztuka
15. Banan 1 sztuka
16. Jabłko obrane ½
17. Pomarańcz obrana ½
18. Widelec i nóż
19. 2 biszkopty
20. 2 krakersy
21. 1 kromka chleba – tradycyjnego